متن كامل سخنان دكتر جهانگيري در اجلاس وزراي اطلاع رساني كشورهاي اسلامي
متن كامل سخنان دكتر اسحاق جهانگيري بدين شرح است:

بسم الله الرحمن الرحيم
والعصر، ان الانسان لفي خسر، الا الذين آمنوا و عملوالصالحات و تواصوا بالحق و تواصوا بالصبر

جناب آقاي اياد امين مدني، دبير کل محترم سازمان همكاري اسلامي
عاليجنابان، وزراء محترم،
ميهمانان گرامي،
خانم‌ها و آقايان،
السلام عليکم و رحمه الله و برکاته
بسيار خرسندم که توانسته ام در مراسم افتتاحيه دهمين اجلاس وزراي اطلاع‌رساني کشورهاي عضو سازمان همکاري اسلامي حضور يابم. از اينکه دعوت مردم و دولت جمهوري اسلامي ايران را براي شرکت در اين اجلاس مهم پذيرفتيد، تشکر مي‌کنم. سخنان ارزشمندي که در مراسم افتتاحيه اجلاس ايراد شد به خوبي نشاندهنده اهميت و جايگاه اين اجلاس براي ارتقاء وحدت و همبستگي کشورهاي اسلامي در مقابله با چالش‌هاي پيش روست.
انتخاب عنوان "همگرايي رسانه‌اي براي صلح و آرامش در جهان اسلام"را براي اين اجلاس انتخابي مناسب و به موقع مي‌دانم. شما ميهمانان گرامي بخوبي واقف هستيد که جناب آقاي دکتر روحاني، رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران، طي سخنراني خود در شصت و هشتمين نشست مجمع عمومي سازمان ملل متحد جامعه جهاني را به تلاش براي ساختن "جهان عاري از خشونت و افراطي‌گري” فراخواندند.خاورميانه که بعنوان بخش مهمي از پيکره امت اسلامي، سالهاست از اشغالگري و جنايات رژيم صهيونيستي عليه فلسطينيان رنج مي‌برد، تنها يک سال پس از اين پيشنهاد با امواج جديد افراطي‌گري و تروريسم بويژه در سوريه و عراق مواجه شده است، امري که عميقا بر تالمات مشترک مسلمانان در همه جهان افزوده است.
هرچند ماهيت و ساختار ناعادلانه سياست بين الملل، ‌تاکنون چنان که بايد نتوانسته است جهان و منطقه را از اين امواج خشونت، افراطي گري و تروريسم دور کند، اما آن چه مايه اميد است، اقدام روشنگرانه و شجاعانه بخشي از رسانه ها و خبرنگاران متعهد در سراسر جهان در عمل به وظايف حرفه اي و انساني است. آنها در ماجراي کشتار وحشيانه بيش از ۸۰۰ کودک فلسطيني توانستند صداي مظلوميت مردم فلسطين را در سطح جهان مطرح کنند و قربانيان امواج جديد افراطي گري و تروريسم را نيز به تصوير در آورند. اگرچه در دنياي رسانه اي شده امروز نمي توان واقعيت وارونه شده در بخش ديگري از جهان رسانه اي تحت سلطه صهيونيسم را ناديده گرفت. در چنين وضعيتي رسانه‌ها بويژه رسانه‌هاي کشورهاي اسلامي عهده‌دار نقشي خطير و تاريخي هستند. سازمان همکاري‌ اسلامي که اساسا براي پيگيري دفاع از قضيه فلسطين ايجاد شده، بايد بتواند با استفاده از تمامي ظرفيت‌ها و از جمله ساز و کارهاي رسانه‌اي، نقش تاريخي خود را در دفاع ازمردم فلسطين و قربانيان خشونت و تروريسم به صورت فعالانه تري ايفا کند.
عاليجنابان، خانم ها و آقايان،
تروريسم و افراطي‌گري يکي از مهمترين چالشهاي پيش روي جهان اسلام است كه دين، مذهب، مليت و قوميت نمي شناسد. همه ما مسئوليم که نگذاريم چهره اسلام رحماني به نام دين قرباني جديد افراطي گري شود. امروز اقدامات خشونت بار گروه تروريستي داعش عليه مسلمانان شيعي و سني و نيز پيروان ديگر اديان و قوميت‌ها، جهان انساني را آزرده است. سوءاستفاده داعش از رسانه‌ها و فن‌آوريهاي مدرن اطلاعاتي براي تبليغ و توجيه اقدامات غيرانساني خود، مسئوليتهاي ما را در اين حوزه مضاعف کرده است.
در اين شرايط حمايت کشورهاي اسلامي از استقرار دولت جديد عراق و اقدامات آن در مبارزه با گروههاي تروريست که با هدف حفظ وحدت و تماميت ارضي اين کشور صورت مي‌پذيرد از اهميت زيادي برخوردار است. درخصوص سوريه نيز روند تحولات در منطقه نشان مي‌دهد که بحران اين کشور راه حل نظامي ندارد. جمهوري اسلامي ايران از ابتداي بحران بر راه حل سياسي سوري ـ سوري تاکيد داشته و همچنان آنرا تنها راه برون رفت از وضعيت تاسف‌بار فعلي مي‌داند.
سازمان همكاري اسلامي با الهام از اهداف عاليه خود که مبتني بر تحکيم وحدت، وفاق و همبستگي ميان کشورهاي اسلامي و مسلمين جهان است، ميتواند نقش مهم و شايسته‌اي در پاسخ به چالشهاي فعلي ايفا نمايد. انتظار مي‌رود سازمان فعالانه تر از گذشته نگرانيها و منافع امت اسلامي را در سطح بين المللي مطرح و دنبال نمايد. جمهوري اسلامي ايران بعنوان يکي از اعضاي فعال سازمان، در همکاري با ساير اعضا، متعهد به کمک در اين اقدام مهم است.
عاليجنابان، خانم ها و آقايان،
امروز ما با تلاشهاي گسترده و متنوع برخي رسانه‌هاي غربي براي پيشبرد هرچه بيشتر پروژه اسلام هراسي مواجه هستيم. اقدامات خشونت باري که گروههاي تروريستي تحت لواي اسلام مرتکب مي شوند بصورت گسترده توسط اين رسانه‌ها در جهت تقويت اسلام هراسي منتشر شده و مورد سوء استفاده قرار مي گيرند. ادامه شکاف عميق اطلاع رساني در حوزه رسانه‌هاي ديجيتال و سلطه رسانه‌هاي غربي در زمينه‌هاي مختلف نيز اسلام هراسي را تقويت مي کند. جهان اسلام بايستي براي کاهش شکاف رسانه‌اي و اطلاعاتي در بهره برداري فزاينده از فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي، بسيار مبتکرانه، متحد و پيشرو عمل کند. ظرفيت‌هاي موثر و راهبردي رسانه ها به منظور زدودن سوء تعبيرها و ارائه تصويري صحيح از اسلام و ارزش‌ها و اصول متعالي آن، بايستي به خوبي مورد بهره برداري قرار گيرد.
ما به عنوان بخش مهمي از خانواده بين المللي از يكسو داراي توانمندي هاي چشمگير مادي و معنوي هستيم و از سوي ديگر با تهديدها و مخاطرات جديدي در اين عصر رو به رو شده ايم. مسئوليت مشترك ما يافتن پاسخ هاي تازه به مسايل تازه است.
"عصر ارتباطات" با هر نگاه خوش بينانه و يا بدبينانه‌اي هم كه به همراه باشد، به واقع بر مدار توليد، توزيع و دريافت اطلاعات مي چرخد و پيوسته در حال خلق فرصت ها و تهديدهاي جديد است. نه تنها كشورهاي اسلامي، بلكه جوامع و شهروندان مسلمان در سرتاسر جهان نمي توانند از اين تغييرات پرشتاب بركنار باشند. ما بايد بدانيم كه در اين جهان به هم پيوسته و شبكه اي شده در كجا ايستاده‌ايم، چگونه مي‌توانيم خود را براي بهره‌گرفتن از فرصت‌ها توانمندكنيم و براي مواجهه با تهديدها "مصونيت" بخشيم.
ما محكوم و مجبور به حل شدن در جهاني يك جانبه و يك شكل شده نيسيتم، اگر قدرت انتخاب و انطباق جوامع خود را بالاببريم. نگران از زندگي در جهان به هم پيوسته و در به روي هم گشوده نيستيم، چون با ظرفيت‌هاي فراوان فرهنگي و تمدني مي‌توانيم امكان گفت و گو و ارتقاي متقابل را در جهان كنوني فراهم كنيم.
مساله مهم همه كشورهاي اسلامي، چاره انديشي در باب توانمند سازي ارتباطي است. هم به معناي سخت افزاري و هم به مفهوم نرم افزاري آن. چه كنيم كه از دانش و فناوري و ارتباطات جديد جهاني عقب نيفتيم و چگونه سهم جهان اسلام را در توليد و توزيع و دريافت اطلاعات بالا ببريم؟
بهبود شكلي و محتوايي نظام اطلاع رساني و ارتباطات بخشي از همين ضرورت پيش روست. كشورها وجوامع اسلامي و حتي شهروندان مسلمان در دور و نزديك جهان مي‌توانند با پرداختن به اين ضرورت رويكردها، راهبردها و راه كارهاي جديدي را بيابند كه وجه مشترك آنها جلوگيري از به حاشيه رانده شدن از جهان ارتباطات جديد است. چه ارتباطات راه دور، چه ارتباطات شبكه‌اي و چه ارتباطات جمعي.
بر اين اساس مي‌توان در جهان اسلام با به رسميت شناختن تنوع‌ها و تفاوت‌ها به تقويت و گسترش ظرفيت‌هاي ارتباطي هم در سطوح محلي و ملي و هم در سطوح منطقه‌اي و جهاني پرداخت . ما مي‌توانيم با اين رويكرد مطبوعات و رسانه‌هاي مكتوب ، راديو و تلويزيون‌ها و رسانه‌هاي الكترونيك ،‌شبكه‌هاي مجازي و رسانه‌هاي جديد ، حتي سينما و تئاتر و بازي‌هاي رايانه‌اي را به عنوان ظرفيت هاي بالفعل كشورها و جوامع اسلامي در خدمت "گفت و گو با خود "و "گفت و گو با جهان"تعريف كنيم و نقاط قوت و ضعف خود را در اين زمينه بررسي كنيم.
فقدان دسترسي به اطلاعات و دانش باعث حاشيه نشيني و محروميت جوامع اسلامي و مانع مشاركت آنها در فرايند تصميم گيري و توسعه ميشود.
همه ما بايد نگران افزايش نابرابريها در توسعه زيرساختها و دسترسي و استفاده از فناوريهاي ارتباطات و رسانههاي جديد باشيم. بايد هدف ما تبديل شكافهاي ديجيتالي و رسانه اي به فرصتهاي ديجيتالي و رسانهاي از طريق همبستگيهاي ديجيتالي و رسانهاي باشد.
ميتوان برخي از اصول و نيازهاي روشن را براي پيمودن اين مسير در كشورهاي اسلامي برشمرد.
• دسترسي همگاني به اطلاعات و دانش
• احترام به كرامت انسان و تنوع فرهنگي و زباني
• سرمايه گذاري در جهت تقويت انواع رسانهها و شبكههاي ارتباطي
• سرمايهگذاري در علم و فناوري
• بالا بردن سطح سواد رسانه اي و آموزش همگاني در اين زمينه
• شناخت نظامهاي دانش و اطلاعرساني بومي
• آزاد انديشي و تقويت و تعميق فرهنگ گفت و گو و جريان آزاد اطلاعات

عاليجنابان، خانم ها و آقايان،
سخن پاياني من اين است که ما مسلمانان چه در نقش دولت ، چه در نقش اعضاي جامعه مدني و چه در نقش كارگزاران بخش خصوصي در شرايط بسيار حساسي بسر ميبريم. خشونت گرايان و تروريست ها تصويري وارونه از اسلام ارائه ميكنند ، آنها حتي توانسته اند با دستيابي به آخرين فناوريهاي اطلاع رساني ، "خشونت و افراطيگري "را رسانهاي كنند و با رژيم صهيونيستي و افراطيگرايان غربي هم صدا شوند و به "اسلام هراسي"در جهان كنوني دامن بزنند. ما بايد براي خلق جهاني عاري از خشونت و افراط فراتر از هرگونه تفاوت مذهبي، زباني، ملي و قومي متحد شويم. "جهان اسلام عاري از خشونت و افراط" لازمه ورود به اين جهان است.