دکتر اسحاق جهانگيري صبح امروز (شنبه) در مراسم افتتاح «اولين نمايشگاه نقش آفريني زنان در توسعه پايدار با تاکيد بر اقتصاد مقاومتي» ضمن تبريک روز سالروز ولادت باسعادت حضرت فاطمه زهرا(س) و روز زن اظهار داشت: گزارشهاي سازمانهاي بينالمللي در خصوص مشاركت و نقش زنان ايراني در امر توسعه نشان ميدهد که در سالهاي اخير اين موضوع روند روبه رشدي داشته که اميدواريم با حمايت مسئولين و تلاش جامعه زنان، شاهد رشد در اين زمينه باشيم.
دكتر جهانگيري افزود: براي اينکه بتوانيم توسعه اقتصادي و عدالت اجتماعي را در جامعه حاکم کنيم، بايد زن به عنوان يک نيروي فعال و سازنده ديده شود.
معاون اول رييس جمهور ميزان بيکاري در ايران را هشدار دهنده دانست و افزود: امروز ديگر بيکاران کشور از ميان نيروهاي کم سواد و يا بيسواد نيستند بلکه بخش زيادي از بيکاران در ميان اقشار تحصيکرده جامعه هستند.
دکتر جهانگيري با اشاره به آمار نرخ بيکاري مربوط به سال 92 تصريح کرد: نرخ بيکاري در سال گذشته حدود 10.3 درصد بوده و ميانگين نرخ بيکاري در ميان جوانان 24-15 سال نيز 24 درصد بوده است.
وي با بيان اينکه هر زمان نسبت ميزان بيکاري در ميان جوانان 24-15 سال دو برابر شاخص بيکاري کل کشور باشد، به اين معناست که بايد کاري جدي انجام شود، افزود: ميانگين ميزان بيکاري افراد 24-15 سال در ميان دختران نيز به حدود 40 درصد افزايش پيدا کرده كه يك هشدار جدي است.
معاون اول رييس جمهور با اشاره به گزارش مرکز آمار ايران اظهار داشت: در سال 92 متوسط نرخ مشارکت اقتصادي 37.6 درصد بوده که در اين ميان مردان 63 درصد و زنان 12.4 درصد مشارکت داشتهاند و بيانگر اين واقعيت است که از توانمنديهاي بخش عظيمي از جامعه که زنان هستند محروم بودهايم.
وي يکي از چالشهاي جدي پيش روي دولت و کشور در مقطع فعلي را بيکاري عنوان کرد و افزود: حل مشکل بيکاري جز از طريق سرمايه گذاري و رشد اقتصادي محقق نميشود.
دکتر جهانگيري افزود: برخي از اقداماتي که در سالهاي گذشته با هدف ايجاد اشتغال انجام شده بدليل آنکه بدون فکر و پشتوانه علمي بوده باعث شده ميلياردها تومان از منابع بانکها از دست برود و متاسفانه امروز ميزان مطالبات معوق بانکها به 80 هزار ميليارد تومان رسيده و مانع بزرگي در راه فعاليت مناسب نظام بانکي است.
معاون اول رييس جمهور تاکيد کرد: رفع بيکاري جز با بزرگ تر شدن حجم اقتصاد کشور ميسر نيست و بايد فضايي ايجاد کنيم که منجر به رشد سرمايهگذاري در كشور گردد.
معاون اول رييس جمهور با تاکيد بر اهميت کارآفريني در حل مشکل بيکاري خاطر نشان کرد: کارآفريني داراي اساسي ترين نقش در ايجاد فرصتهاي شغلي است و همه کشورهايي که موفق به توسعه شده و يا در مسير توسعه گام برداشته اند، در آموزشها و سياستگذاريهاي خود به موضوع کارآفريني توجه جدي نمودهاند.
دکتر جهانگيري اضافه کرد: کارآفريني به معناي مخاطرهپذيري و ريسکپذيري است و تا اين روحيه در ميان افراد نباشد قادر نخواهند بود تصميماتي بزرگ اتخاذ کنند.
معاون اول رييس جمهور با تاکيد براينکه دولت مصمم است با بهبود فضاي کسب و کار و همت دستگاههاي اجرايي، از سرمايه گذاري، کارآفريني و بخش خصوصي حمايت کند تصريح کرد: بخش خصوصي بايد محور و مدار اصلي توسعه باشد و همه اعضاي دولت نيز معتقد هستند که براي نجات اقتصاد کشور راهي جز تکيه بر بخش خصوصي و حمايت از کارآفريني وجود ندارد.
دكتر جهانگيري ادامه داد: زنان کارآفرين کشور در اين مقطع نقشي مهم و اثرگذار دارند و مي توانند در اين زمينه ضمن کارآفريني، براي افراد ديگر نيز فرصتهاي شغلي ايجاد کنند.
وي با بيان اينکه يك فرد کارآفرين منتظر منابع دولت نمي ماند بلکه خود براي ايجاد کار اقدام مي کند گفت: بايد پذيرفت که در كارآفريني، سرمايه به تنهايي تعيين کننده نيست چرا که با مرور هشت سال گذشته مشاهده مي کنيم که کشور ميلياردها دلار درآمد داشته و آن را خرج کرده اما اهداف مورد نظر محقق نگشته است.
معاون اول رييس جمهور افزود: زماني که فکر و دانش براي توسعه وجود نداشته باشد، سرمايه نه تنها به توسعه کمک نمي کند بلکه مخل توسعه مي شود به گونه اي که بايد رکود اقتصادي، رشد منفي شاخص هاي اقتصاد و مشکلات ديگري را تجربه کنيم.
دكتر جهانگيري توسعه را يک پديده چند وجهي و قانونمند دانست و گفت: در توسعه ابعاد مختلفي همچون اقتصاد، سياست، فرهنگ و اجتماع نقش مهمي دارند و در يک کلام مي توان گفت که توسعه پايدار، همه ابعاد را در برمي گيرد.
وي با تاکيد براينکه براي توسعه پايدار بايد به نقطه اي برسيم که اقتصاد کشور در مقابل تکانهاي بيروني با تحولات پرشتاب دنيا آسيب نبيند تصريح کرد: اقتصاد کشور بايد به گونه اي باشد که ضمن داشتن ارتباط و تعامل با دنيا، از ظرفيت هاي دروني بالايي برخوردار باشد و ديگران نتوانند با اعمال سياستهايي به آن صدمه وارد کند که اين به معناي اقتصاد مقاومتي و مقاوم سازي اقتصاد کشور است.
دکتر جهانگيري با بيان اينکه دولت مصمم است در سال 93 به روند کاهنده تورم کمک کند گفت: تورم امروز يکي از اصلي ترين دغدغه هاي دولت است زيرا تا زمانيکه تورم کاهش نيابد، نمي توان تصميمات جدي در امر توسعه اتخاذ کرد.
وي اظهار اميدواري کرد با سياستهايي که دولت در سال 93 در پيش خواهد گرفت، تورم به 25 درصد و در سال بعد به کمتر از آن کاهش پيدا کند.
معاون اول رييس جمهور رکود اقتصادي را نيز از ديگر مشکلات اقتصادي کشور برشمرد و گفت: اگر برخي مسائل آزاردهنده همچون تورم و رکود و ديگر مشکلات ناشي از اجراي غلط مرحله اول طرح هدفمندي وجود نداشت، دولت در مقطع فعلي نسبت به اجراي فاز دوم طرح هدفمندي اقدام نمي کرد اما اين آسيبها همچون کسري شديد بودجه باعث شد که دولت در اين مقطع به اجراي فاز دوم مصمم شود.
معاون اول رييس جمهور در ادامه عدم تعادل در منابع و مصارف انرژي و مشکلات شرکتهاي توليدکننده انرژي را از ديگر آسيبهاي اجراي نادرست طرح هدفمندي خواند و گفت: همه اين مسائل باعث شد دولت ناچار شود در اين مقطع طرح هدفمندي را اجرا کند و در اين راستا تصميم گرفت قيمت حامل هاي انرژي را با شيبي ملايم افزايش دهد و از افراد پردرآمد نيز درخواست کند تا از دريافت يارانه نقدي انصراف دهند.
وي افزود: برخي تصور مي کنند دولت انتظار داشته که 30 تا 40 درصد از مردم از دريافت يارانه انصراف دهند اما اينطور نيست بلکه دولت بر اين باور است که به هر ميزان که مردم از دريافت يارانه انصراف دهند، منابع و فرصت جديدي براي دولت ايجاد مي شود تا بتواند در جهت کمک به اقشار آسيب پذير و توسعه کشور هزينه کند.
معاون اول رييس جمهور در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به فضايل حضرت زهرا(س) گفت: شخصيت زهراي اطهر چه در بعد کارهاي خانه به عنوان همسر و مادر و چه در ابعاد سياسي و اجتماعي شخصيتي ممتاز است و زندگي ايشان با وجود دوران کوتاه، حاوي درسهايي بزرگ براي بشريت است.
معاون اول رييس جمهور در ادامه يکي از دستاوردهاي انقلاب اسلامي را توجه به زنان عنوان کرد و افزود: امام خميني(ره)همواره به حضور زنان در عرصه هاي مختلف اجتماعي، سياسي و اقتصادي تاکيد داشتند و معتقد بودند زنان مسلمان بايد در همه ابعاد جامعه حضوري فعال داشته باشند.
دکتر جهانگيري در بخش پاياني سخنان خود اظهار اميدواري کرد: با سياستهايي که دولت براي سال 93 در نظر گرفته و با همت کارآفرينان و فعالان بخش خصوصي بتوانيم سال 93 را به سال شکوفايي اقتصادي تبديل کنيم.
معاون اول رييس جمهور پس از سخنراني در اين مراسم، نخستين نمايشگاه نقش آفريني زنان در توسعه پايدار را افتتاح کرد و ضمن بازديد از بخشهاي مختلف اين نمايشگاه در جريان دستاوردها و توانمنديهاي زنان کشورمان قرار گرفت.
گفتني است در اين مراسم با حضور دكتر جهانگيري از شماري از زنان نقشآفرين در توسعه پايدار و دست اندركاران برپايي اين نمايشگاه تقدير شد.